bloed, heet en tomaten - Reisverslag uit Sydney, Australië van Bart Capitain - WaarBenJij.nu bloed, heet en tomaten - Reisverslag uit Sydney, Australië van Bart Capitain - WaarBenJij.nu

bloed, heet en tomaten

Door: bart

Blijf op de hoogte en volg Bart

22 December 2007 | Australië, Sydney

Hey iedereen,

Ankie had voor ons een baantje geregeld op een tomaten boederij, omdat ik en Vinny wat geld voor de kerst en nieuwjaars viering. De tomaten worden in kassen verbouwt en het was aan ons om deze tomaatjes te plukken. Tomaten plukken klinkt vrij simpel en dat is het ook. Helaas is het daarom ook zeer zeer saai. Je zit de hele dag op een karretje je kapot te zweten en te kijken welke tomaten rijp zijn. De andere mensen die d'r werkten waren ook niet heel interesant, zo min mogelijk praten leek wel hun motto. Wat wel chill was is dat Ankie een logeer adresje voor ons had geregelt bij d'r broer en zijn familie. Dit zijn heel aardige mensen. Super gastvrij en geintreseert in onze reisplannen en ervaringen. Vooral Maree (de vrouw van Ankies broer Gerald) vondt 't wel gezellig om met ons te lullen over van alles en nog wat. Maree is echt zo'n huis vrouw die in bloemetjes jurken rondt loopt, de hele dag aan t koken is en ons vol propte met fruit, koekjes, etc. Wat ook heel chill was is dat we de surfboards van Gerald konden lenen. Met veel verwachtingen zijn Vinny en ik toen naar een strandje gereden en de golven in gedoken. Helaas konden we naar een paar uur proberen en nog steeds niets van, maar toch vondt ik t leuk om te doen en ik weet zeker dat ik t ergens anders in Ausie nog wel een ga proberen.

Na 't werken zijn we in twee dagen naar Sydney gereden (t was ongeveer 1500km). 't was al donker toen we in Sydney aan kwamen. Omdat Sydey heel druk en duur is tijdens kerst en nieuwjaar waren we van plan om in de auto te slapen. Dus reden we een beetje op gevoel richting t centerum, op zoek naar een mooi plekje om de auto te parkeren, toen Vincent opeens zei: ''fuck man, hey Bart, fuck, is dat niet dat ene hele bekende gebouw? fuck''. Nadat we een paar foto's van t Opera House en de Harbour Bridge hadden gemaakt, hebben we uit eindelijk ergens (geen idee waar) op een parkeerplaatsje geslapen. De volgende dag hebben we de stad een beetje verkent en een betere plek gevonden om te slapen. Maar slapen in een auto in de stad is niet heel chill vind ik. Als je wakker wordt en half aan gekleed naar buiten stapt, voel je je toch een beetje raar als allemaal mensen voorbij lopen. Dus zijn we naar een hostel gegaan. In t hostel hadden ze wel twee bedden tijdens kerst maar met nieuwjaar zouden ze weer vol zitten. Maar iets is beter dan niets. Toen we de volgende dag bij de receptie kwammen om te betalen vroeg de receptionist of ik toevallig Wouter Capitain ken. Toen ik hem vertelde dat Wouter me broer is vloog hij me om de nek en verzekerde die me dat we zolang als we wouden konden blijven (Wouter bedankt!). In Sydney een beetje gechilled, naar t strand geweest en gezopen. Met nieuwjaar ben ik met wat mensen van t hostel naar de Bothenical Gardens gegaan. Van uit dit park heb je mooi uitzicht op 't vuurwerk met de brug en 't Opera house. Sommige mensen waren al de vorige nacht in t park gaan pitten om een mooi plekje te vinden. Wij kwamen rond 4 uur die middag aan maar gelukkig waren Sam, Mathieas en Max (die gozers die ik in Cairns had ontmoet) er ook, dus hadden we als nog een goede plek. Wat een zeer vreemde ervaning was is dat er een stel een hele groep nederlanders naast ons zat. Twee van die nederlanders kwamen uit Eemnes en kenden veel mensen die Vinny en ik ook kennen. Vier je nieuwjaar helemaal in Sydney maar dan vier je het uiteindelijk toch nog met mensen die zo goed als naast je wonen. Het vuurwerk was zeer spectaculair, hoewel 't voor Vinny niet spectaculair genoeg was om wakker te worden. Na 't vuurwerk zijn we de stad in gegaan, dit kan ik me niet helemaal herinneren dus t was waarschijnlijk wel gezellig.

Na oud en nieuw zijn we nog twee daagjes in Sydney gebleven tot we weer zo goed als blut waren dus werd t weer tijd om een baantje te zoeken. Om de een of andere reden, zit Vincent al sinds zijn aankomst in Ausie te praten over hoe prachtig het zou zijn om op een koeien boederij te werken. Waarom koeien hem zo erg aan trekken weet ik niet maar zou lang t geen tomaten boederij is maakt t me niet zoveel uit. Dus toen hebben we een baantje geregeld op een boederij 3 uur noord van Sydney. We hadden een beschrijving van de boederij en t werk gelezen wat zeer goed klonk maar de eerste paar dagen voldeden niet echt aan onze verwachtingen. Je zou denken dat er op een boederij altijd wel wat te doen is maar de drie kinderen (vooral de zoons) van de boer zitten de heledag op hun kamer te computeren. Het enige waarvoor ze van een kamer komen is de TV en voor eten wat ze op hun kamer op eten. Ook de boer zelf deed zeer weinig hoewel het in en rondom het huis een grote tering zooi is. Maar toen t weer beter werd waren er meer klusjes die we konden doen. Zo hebben we een hekje gebouwd en Vinny heeft geholpen om met de moter de koeien van de ene weide naar de andere te brengen. Vincent heeft me ook leren moter rijden. In t begin viel ik nogal vaak maar na een tijdje had ik t wel te pakken. Dat was wel lachen want toen konden ik en Vinny met z'n tweeen een beetje over t land toeren. De boer heeft 200hectaren met bergen, meerdere huizen, bossen en riviertjes. Vooral door de riviertjes heen raggen was wel leuk. Ook zijn we gaan jagen op wallibies en konijnen. Helaas niets geraakt omdat de scoop op t geweer super schreef was. Maar t was wel lache om te proberen.

Ook hebben we wat interesante mensen ontmoet. Een vriend van de boer logeerde een tijde bij ons. Hij was een yoga leraar met super lang haar (omdat daar energie in zit). Hij woont in een grot zonder wasmachine omdat hij daar toch geen kleren draagt. Toen Vinny voor de grap begon te zeggen dat bomen vet relax zijn en kunnen praten maar dat niet relaxt vinden, ging hij er vet serieus op in. Ik zei vervolgens dat ik betwijvel of bomen inderdaad kunnen praten, maar toen kwam hij met het onverslaanbare argument: didn't you see the Lord of the Ring? Om vedere nuttelozen discusies te verkomen heb ik maar niet gevraagt of die ook in orks en hobbits gelooft. In t begin vond ik de hippie wel intresant maar na een tijdje ging die ons nogal irriteren omdat ie constant tegen zich zelf praat en alleen in z'n eigen gelijk gelooft. En volgens hem is Vinny maar een egoistisch mannetje omdat wij hem maar twee biertjes hebben gegeven. Het enige wat hij ons heeft gegeven is een lift (wat we helemaal niet wouden) naar onze auto toen deze 6 kilometer van t boeren huis zonder beziene stond. Het was niet een heel tacktische actie en dat heeft de yoga leraar ons heel, heel vaak laten horen.

Wie wel vet was is Ross. Ross is een 70 laar oude boere knecht die hier en daar wat bij klust; want als je stopt met werken ga je dood volgens hem. We hebben veel met hem gewerkt wat super lache is want hij heeft 3 zinnetjes die hij na elk geklaarde klusje heraald, zoals: ''an other successful operation'', ''beeeautiful'' en ''now you're cooking with gass''. Hij had een vrouw maar die heeft hem 2 jaar geleden verlaten, maar dat was voor hem niet echt een probleem omdat t toch een oude tak was. Daarnaast heeft hij nu een nieuw chickie op t oog: Sue. Sue is een vrouw met wie Ross vaak gaat dansen en tennissen. Wij zijn ook met Ross en Sue wezen tennissen en ik moet zeggen dat ze voor een 70 jaar oude vrouw niet lelijk is. Helaas voor Ross is ze nog getrouwd, dus Ross zit te wachten tot haar man overlijd om z'n slag te slaan. 't tennissen was trouwens vet leuk hoewel Ross wel een apparte punten telling heeft, maar als hij dan wint en z'n arm om Sue kan leggen gun ik t hem wel.

Nu zitten we in Byron Bay. Het is een heel mooi en gezellig plekje. We zijn gisteren laat aangekomen. Zo laat dat alle hostels vol of dicht waren. Dus toen hebben we phillis geparkeert naast t strand en daar geslapen. Helaas werden we om 7 uur wakker gemaakt door een ranger die ons kwam melden dat we een dikke boete zouden krijgen als we niet snel oprotten. Gelukkig hebben we nu wel een hostel kunnen boeken.

Dat waren een beetje de belevingen van de laatste tijd. Onze plannen zijn om nog naar suffers paradise te gaan en vervolgens weer richting Sydney.

Laters

Foto's komen binnekort

• 22 December 2007 - 17:06

Het Thuisfront:

Wordt vervolgd

• 23 December 2007 - 03:21

Bart:

Yo papa en wouter,

hartstikke gefeliciteert!!! Ik vind 't vreemd dat ik er niet bij ben, maar gelukkig regent het hier dus voel ik me toch nog een beetje thuis. Check ff 't filmpje voor een persoonlijke felicitatie.

Fijne dag en alvast gelukkige kerstdagen aan iedereen

• 24 December 2007 - 13:36

Abraham:

23 december was een superdag. Het begon met een telefonische vergadering met twee globe trotters, zodat met Agnes en Bart aan de lijn het gezin toch weer compleet was. Een prachtige Abraham (een meesterwerk van onze creatieve visagiste) completeerde de keuken. Met tranen in de ogen ontving ik het boek 4x vadergekte. Nooit gedacht dat mijn literaire inspanningen tot deze prestatie van de kinderen zou leiden. Inmiddels heb ik een paar verhalen gelezen. Geweldig om te zien hoe de kinderen terugkijken op ons gezin.

Agnes, me nooit gerealiseerd dat je handigheid met klussen hebt overgehouden aan je jeugd, en het water van Pieter's schilpadwater smaakte inderdaad redelijk vies, gelukkig dat je nu weet hoe je zeven meter onder water kan zwemmen, handig als je weer met Paul gaat duiken, en pas maar op Allophylus dropparius is erfelijk en openbaart zich meestal na je twintigste en vooral onderweg gedurende verre reizen.

Bart, neem je nu voor mij ook allerhande souvenirs van je reis mee? dan kan ik ook een verzameling kurken of munten aanleggen, mooi dat je muzikale herinneringen verbindt aan de plek waarop je het vroeger hoorde, onze debuutaanwezigheid bij het Nederlands elftal was meteen de mooiste wedstrijd ooit op Nederlandse bodem gespeeld, dus je verwachtingen zullen altijd hoog blijven, ik heb er alle vertrouwen in dat jouw appelboom goed past bij onze gezinsappelboomgaard en dat je vlak naast de oude knoestige vaderappelboom staat.

Terug naar de Abrahamdag. Tijdens het ontbijt prachtige cadeau's. En daarna was het me duidelijk dat ik wat uit de buurt moest blijven. Dus liet ik me door Wouter ontvoeren naar de Oude Tak om een wedstrijd van Ajax te kijken, en daarna met z'n tweeen naar Amsterdam om onze gezamenlijke verjaardag te vieren door ons gezamenlijk te buiten te gaan aan bijzondere zeventiger jaren CD's. Met een zak vol kwamen we thuis, en kreeg ik de instructie niet de keuken in te gaan. En erger nog, maar eens een bad te nemen. Nietsvermoedend en volledig ontspannen, kwam ik beneden, zag wat beweging in de keuken, en keek recht in het gezicht van eco-vrienden Eric en Rob, en vervolgens om de hoek de grijzende gezichten van een stuk of acht Post Ludus maatjes. En kwamen Koos, Jos en Jan-Arend binnen.

Een herendiner met al m'n maatjes, aan een prachtig versierde tafel, met vele culinaire hoogtepunten voorbereid door Annetje en Marie en uitgeserveerd door Myrthe en Cathelijne. En waar ik een reputatie heb een avond met een ludiek thema op te leuken, werd mij nu de eer aangedaan door een door Post Ludus kameraden Paul en Bert geensceneerde oprichting van de ECB, de Erwin Capitain Bank, met een daaraan gekoppelde quiz, die tot verhitte discussies en veel hilariteit leidde.

Een zeer trefffende speech van Jan Arend zette me op een voetstuk, waardoor ik wat hoogtevrees begon te krijgen.

En zo maakte de combinatie van de literaire bespiegelingen van de kinderen, de warmte van het gezin, het lekker samen zijn met verjaardagsmaatje Wouter, de vriendschap van Jan Arend, m'n Eco-maatjes en de Post Ludus makkers, en bovenal het fantastische in het geheim door Annetje uitgevoerde plan met alle versieringen en lekkernijen, deze overgang naar vijftig jaar tot een onvergetelijke, ontroerende, hartverwarmende dag.

Wat een feest om vijftig te worden.

• 01 Januari 2008 - 17:31

Wouter:

Hey,
    gelukkg nieuw jaar!!!
    leuk dat je in sydney zit met nieuw jaar. zou wel leuk zijn daar even te werken. zit je nu gratis in het hostel? anders kan je vragen of je daar kan schoonmaken ofzo om geld te sparen. ik maakte daar de keuken schoon 's avonds, omdat iedereen de troep liet slingeren.
    komen net terug van agnes en jan-arend voor nieuw jaar, waren gelijk doorgegaan vanuit parijs. was daar erg leuk met zn allen. beetje naar musea gegaan enzo, lekker gegeten en duur bier gedronken.
    nog bedankt voor het filmpje, van papa al een lang bericht over de verjaardag, dus zal er niet meer over schrijven.

groetjes

• 02 Januari 2008 - 21:59

Yoe:

yo bart, wel lache allemaal, ik heb echt zin om nog een jaar te wachten met studeren en dan zoiets als jouw te doen, maarja, ik ben niet zo rijk als jij. Ga je nu ook snel naar azie?

• 20 Januari 2008 - 18:20

Annetje:

Leuk verhaal!Maar ik wist via Vinny natuurlijk al veel. Wel grappig het verschil hoe jij schrijft en Vinny! Alleen nu weet niemand dat je een bericht hebt geschreven omdat je geen nieuwe datum hebt genomen. Misschien kan je het beter onder een nieuwe kop zetten. Liefs en kus!!

• 20 Januari 2008 - 22:37

Berry:

't heeft even geduurd, maar dan schrijf je ook wel wat! Ik ben wel blij met die extra informatie, geeft toch een extra kleurtje aan het verhaal. Ik weet nou waarom het vuurwerk er zo bekaaid vanaf gekomen is...
    Geniet lekker verder, want 23 februari is het nog lang niet. En extra verhalen, foto's en video's blijven welkom!

Kus!

• 21 Januari 2008 - 06:55

Agnes:

Wat een mooie verhalen! Heb me rot gelachen! Hopelijk ga je naar Surfers Paradise en niet naar een SUF paradijs, hihi. Leuk als je leert surfen, ik heb van Paul een bloemetjes surfboard gekregen, dus als je een roze zwembroek aanschaft dan kan je hem wel eens lenen!
    Kussie vanuit de Filipijnen waar het ook heerlijk is!
    En ook de groeten van Paul natuurlijk!

• 05 Februari 2008 - 16:42

Annetje:

VOOR DE LEZERS:leuke foto's en filmpjes bij Vincent!!!: www.vinny47.waarbenjij.nu